Welke scharnieren heb ik nodig voor mijn deur?

Er worden bij het afhangen van deuren doorgaans twee soorten scharnieren gebruikt. We kennen de bladscharnieren en de paumelle scharnieren. Welke scharnieren je nodig hebt, hangt af van het type deur dat je hebt.

Stompe deur: bladscharnieren
Heb je een stompe deur? Dan heb je standaard scharnieren nodig, ook wel bekend als bladscharnieren. De scharnieren hebben twee bladen die je op het kozijn monteert. De verbinding van deze twee bladen bestaat in verschillende varianten. Er is ook een paumelle variant met een stift en gat. Daarnaast zijn er kogellager scharnieren waarbij de twee bladen verbonden worden door een losse pen die bij plaatsing als laatste stap in het scharnier wordt getikt.

Opdekdeur: paumelle scharnieren
Een opdekdeur hang je af met inboor of insteek paumelles. Paumelle scharnieren bestaan uit twee delen: het ene deel is voorzien van een stift en de andere van een gat, zodat de deur makkelijk ‘op te hangen’ is. Onze opdekdeuren zijn standaard voorzien van paumelleboringen. Dit maakt het monteren van opdekdeuren gemakkelijk. De ene kant van het scharnier dien je in het kozijn te draaien en de andere kant van het scharnier in het gat in de deur.

Aanmelden / Inloggen